Barcelos

De grootste kunstnijverheidsmarkt van Portugal

De kunstnijverheidsmarkt in Barcelos Elke donderdag is er een hele grote kunstnijverheidsmarkt in het centrum van de stad Barcelos. Het is een van de grootste markten van IMG_8370Europa en de hele stad bruist dan van de gezelligheid.

IMG_8357

Barcelos is gelegen aan de kust van Portugal, ten westen van Cabeceiras de Basto.

Deze gezellige markt heeft een zeer gevarieerd aanbod. Op het marktplein Campo da República vindt elke donderdag de grootste kunstnijverheidmarkt van Portugal plaats.

U vindt er van alles: groenten, sieraden, kleding, kippen, handgemaakt textiel, worsten, smeedwerk, ambachtelijk gebakken brood, handgemaakte manden, houtsnijwerk, planten, aardenwerk schalen en heerlijke hapjes.

Geniet van de vrolijk gekleurde en fantasierijke aanblik die de ambachtelijk gemaakte Portugese beeldjes bieden. Het symbool van Portugal, de Portugese Haan is hier ook in vele uitvoeringen te koop.

De haan van Portugal in BarcelosHet was dan ook in Barcelos dat de legende van de Haan ontstond:

"Een pelgrim die op weg was naar Santiago werd in Barcelos ten onrechte van diefstal beschuldigd en door de rechter tot de strop veroordeeld. Na een gebed tot de apostel Jacobus probeerde hij de rechter nog eenmaal van zijn onschuld te overtuigen. Toen de rechter net zijn maaltijd verorberde, daagde de beklaagde de rechter uit en sprak: 'Ik ben onschuldig en als bewijs zal de gebraden haan op de schaal voor u leven en hij zal kraaien op het moment dat u mij laat hangen.' De rechter nam de schaal met de haan erin mee naar de galg en ja hoor, op het moment van de terechtstelling begon de haan te kraaien, waarna de pelgrim in vrijheid werd gesteld. De haan is nu de bekende geluksmascotte van Portugal".

Overal kleine standjes van Portugese vrouwen die hun zelf verbouwde groente, fruit en conserven proberen te verkopen.

Ze poffen kastanjes of Kastanjes verkopen op de markt in Barcelos Portugalverkopen hun kippen of bv. eenden.

IMG_8445

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barcelos_361

Barcelos_301

 

 

 

 

 

 

 
Barcelos_191

 

 

 

Barcelos_201

 

 

 

 

 

 

Barcelos_231