Braga

....de heilige stad van Portugal.

BragaMisschien kent u het gezegde: "In Lissabon wordt geleefd, in Porto gewerkt, in Braga gebeden."

Wanneer je weet dat in deze oude en meest Christelijke stad van Portugal zo´n 35 kerken te vinden zijn , dan weet je waarom Braga in het gezegde voorkomt als de plaats waar wordt gebeden. Tijdens de belangrijke feest- en gedenkdagen worden er dan ook verschillende processies  gehouden.

De stad beschikt over een indrukwekkende architectuur. Zo is de uit de 12e eeuw stammende kathedraal De Sé van Braga heel erg de moeite waard om te bezoeken. Het is de oudste kathedraal van Portugal.

De naam Sé komt van 'sedes, dat zoiets als de zetel van de bisschop betekent'. De bouwstijl van deze kerk heeft vele kerken en kloosters uit Portugal beïnvloed. Ook het interieur van de kathedraal is interessant. Kijk maar eens naar het zeer fraaie orgel.

Op het levendige plein voor de kathedraal heerst een gezellige sfeer. U vindt er verschillende kleine winkeltjes.

Bom Jesus Natuurpark

Dit natuurpark ligt op ongeveer 5 kilometer buiten Braga en is met zijn  fonteinen en zijn aangelegde meer zeker een bezoekje waard. De weg die naar de kerk leidt kent een hoogteverschil van ruim 100 meter. Je kunt lopend naar boven gaan via de beroemde barokke toegangstrap of de oudste kabelbaan van Europa nemen. De Elevador do Bom Jesus (Kabeltrein van Bom Jesus) is een kabeltrein die je in enkele minuten de heuvel op brengt. De cabine wordt omhoog gehezen door een tank met water te vullen dat als contragewicht dient.

Bovenop de heuvel staat de Bom Jesus kerk en zijn enkele terrasjes. Veel verloofde stellen kiezen deze locatie om te trouwen.

palacio dos biscainhos bragaPalacio dos Biscainhos

Ten westen van de stad ligt een paleis dat afkomstig is uit de 16de eeuw.  Het pand heeft prachtige terrastuinen en binnen zijn vele salons met prachtig gestuukte plafonds. Over de jaren is er wel het een en ander aan het uiterlijk veranderd en tegenwoordig heeft het een andere functie. Het is nu een museum+ het Museu Etnografico Artistico. Het is grotendeels in oude staat hersteld.