CULINAIR genieten in Portugal

Geniet van eerlijk eten in Portugal.

Portugese kaasDe echte lekkerbek kan zijn hart ophalen in Portugal. De Portugese keuken kent vele smakelijke, eerlijke en voedzame maaltijden. In de gerechten zijn veel invloeden terug te vinden van gebieden waar Portugal vroeger zijn kolonies had. Verfijnde gerechten kun je hier echter niet verwachten.

rode pepersEen bekend gerecht is het 'kipverven' oftewel piri, piri. Deze naam wordt gebruikt voor de rode pepersaus die gemaakt wordt van hete chilipepers, maar ook voor gerechten waarin deze pepers gebruikt worden.

De piri-piri saus kan worden gebruikt als marinade, maar ook als saus om het vlees of de vis mee in te smeren. Bovendien is het een tafelsaus waar diverse gerechten mee op smaak gebracht kunnen worden.

Specerijen

Er wordt in de Portugese keuken veel gebruik gemaakt van specerijen zoals kaneel, vanille, kruidnagel en saffraan. Uiteraard in combinatie met een goede olijfolie en knoflook en vaak aangevuld met kruiden als koriander en peterselie.

sinaasappelsGroente, fruit en olijven

Portugal zelf verbouwt veel soorten fruit, groente en olijven. In de landelijke gebieden, zoals in Noord-Portugal, hebben veel mensen zelf een groentetuin. Overal zie je sinaasappelbomen, druivenranken, olijfbomen en kool in de tuintjes staan.

 

Vis

Belangrijke export produkten van Portugal zijn ingeblikte zeevruchten/conserven en zeezout.

 

Vlees

Het vlees is veelal afkomstig uit Portugal zelf. Uiteraard staan ook de produkten uit de zee veelvuldig op de Portugese menukaart. Een bekende  vis is de bacalhau, de sterk gezouten en gedroogde kabeljauw. 

Via deze link kun je een aantal bacalhau recepten vinden. Vaak wordt gezegd dat de Portugezen wel 365 recepten kennen met Bacalhau zodat ze het iedere dag van het jaar op een andere manier kunnen eten. Dat de bacalhau vooral geïmporteerd uit Noord-Europa en helemaal niet uit Portugal komt, schijnt de Portugezen en toeristen niet te deren.

Portugal wordt vaak ook geassocieerd met sardientjes.

 

Vegetarisch

Een vegetarische keuken kent Portugal eigenlijk niet. In de meeste restaurants zijn ze wel bereid om een speciaal vlees-en visloos gerecht te bereiden. Al is dit voor vele koks toch erg lastig. Hoogstaande vegetarische gerechten kun je dan ook zelden verwachten.

Vooral in de winter kun je hier van heerlijke voedzame maaltijden genieten. Probeer dan eens de gegrilde vis die wordt ingesmeerd met een goede olijfolie en verder alleen op smaak wordt gebracht met zout en citroensap. Ook de verse zee-produkten zoals inktvis, krab, garnalen en octopus worden veelvuldig geserveerd. En niet te vergeten de Portugese gemengde vispot; de caldeirada.

Ook de goedgevulde Portugese soepen zijn prima winterkorst. Evenals de gestoofde geit: cabrito assado.

 

Wijn

Over Portugese wijnen is zoveel te zeggen dat we daar een apart hoofdstuk aan gewijd hebben. Dit geldt ook voor de Streekgerechten uit Noord-Portugal,  de olijfolie en Portugese kaas, en de ingeblikte zeevruchten/conserven en zeezout.

 

Hoe ziet een Portugese maaltijd er gemiddeld uit? 

Voorgerecht

Soep is in Portugal een favoriet gerecht. Portugezen houden vooral van goed gevulde soepen. De basis bestaat meestal uit groentebouillon met aardappelen en groenten. Koolsoep is een veelvuldig geserveerd gerecht.

Soep wordt ook wel als nagerecht gegeten.

Hoofdgerecht

Een traditionele maaltijd is in Portugal redelijk eenvoudig. Het bestaat veelal uit vlees of vis met aardappelen of rijst. Vaak geserveerd met een eenvoudige gemengde salade met ijsbergsla, tomaat en uit. Zelden wordt er groente los bij geserveerd.

Nagerecht 

Naast vers fruit vind je vele soorten mousse, pudding of crème op de menukaart. IJs kennen ze vooral als kant-en klaar produkt.