Douro gebied

Het wijngebied van de Gouden Rivier

De Douro is een rivier in het noorden van Portugal met de prachtige betekenis van "Gouden rivier".

De rivier ontspringt op ruim 2000 m hoogte, zo'n 50 km ten noordwesten van Soria en eindigt bij Porto, in de Atlantische oceaan. De Douro heeft een totale lengte van bijna 900 km.

Met zijn steile terraswanden vormt het Dourogebied een van de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld.Het is tevens één van de oudste wijngebieden ter wereld.

Het wijngebied ligt langs de rivier de Douro, beginnend bij de stad Regua en eindigend bij de Spaanse grens. Het gebied is circa 250.000 ha groot waarvan er circa 40.000 ha grond is beplant. Het wijngebied is in eerste instantie aangelegd voor de productie van Port.

Slechts 26.000 hectare wijngaarden in de Dourovallei mogen Ports produceren.

Het Douro wijngebied        Het Douro wijngebied        Het Douro wijngebied        Het Douro wijngebied

De Dourovallei werd al halfverwege de 18e eeuw afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied van Port ter wereld. De wijngaarden zijn op fraaie terrasvormige wijze aangelegd tegen de wanden van de vallei.

Veelal worden de wijngaarden omringd door muurtjes. De totale lengte van die muurtjes is zo'n 5000 kilometer.  Reden voor de Unesco om de Douro-wijnstreek in 2001 tot werelderfgoed te bestempelen.