Guimarães

.....was Culturele Hoofdstad van Europa in 2012 !

Straatbeeld van Guimaraes in Portugal

logo_Guimaraes_Culturele_Hoofdstad2012Deze minder bekende stad in het Noorden van Portugal is van grote historische waarde voor het land. Sinds 2001 staat het historische centrum van Guimarães op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

Volgens Unesco geeft het historische stadsbeeld van Guimarães de Portugese architectuur tussen de 15e en 19e eeuw duidelijk weer. De stad is vooral bekend om de statige herenhuizen de veelal voorzien zijn van prachtige oude gietijzeren balkonnetjes. De sfeer van de Middeleeuwen is overal nog goed voelbaar.

Guimarães is een stad met zo'n 50.000 inwoners. Het district Guimarães telt zo'n 160.000 inwoners en is na Porto en Lissabon de grootste stad van Portugal. Opmerkelijk is dat zo'n 50 % van de bewoners van het district Guimarães jonger is dan 30 jaar. Dit is ook voelbaar in de stad. Deze jonge mensen geven een bepaalde dynamiek aan de stad.

Het historische centrum moet je zeker bezoeken. Daarbij kun je een bezoekje aan het kasteel van Guimarães zeker niet achterwege laten.

Deze bruisende stad heeft sowieso al een levendig cultureel leven maar door de titel van Culturele hoofdstad van Europa, zal de levendigheid op Historisch pand in centrum van Guimaraescultureel gebied alleen maar versterkt worden. Tijdens tal van culturele festiviteiten zullen kunstenaars en artiesten uit heel Portugal acte de présence geven. Al deze activiteiten zullen in het teken staan van de unieke identiteit van de stad Guimarães en de omgeving. Tijdens deze evenementen is het ook een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met de lokale producten.

In september 2012 wordt in het oude centrum van de stad weer het middeleeuwse festival Fiera Afonsines

Portugees volksfeest Fiera_Afonsines_Guimaraesgehouden.

Door middel van voorstellingen en kraampjes met etenswaren en gerechten uit de Middeleeuwen krijg je het gevoel in de twaalfde eeuw beland te zijn.

Overal lopen bedelaars en mismaakte mensen die de sfeer uit die tijd goed weergeven. Diverse kunstenaars zullen zich laten inspireren door dit Middeleeuwse beeld

 

Vrouw in GuimaraesHandig om te weten:

- De afstand vanaf de Quinta naar Guimarães is ca. 25 km. (iets meer dan een half uur rijden).

- leuk vegetarisch restaurant in Guimarães

 

 

 

Download kaart van Guimarães

kaart van Guimaraes

Volg het bord ♥ Guimaraes van Quinta d'Alijo op Pinterest.