Portugese PORT

 De bekendste wijnsoort van Portugal.

wijnvaten PortDe Port-productie beslaat zo'n 60% van de wijnbouw in Portugal.

Het wordt veelal beschouwd als werelds beste dessertwijn. Port staat niet voor één enkele wijn, maar voor een hele serie wijnen. De meeste Ports  worden verkregen door vermenging van Port wijnen die van verschillende Quinta's (wijngaarden) afkomstig zijn.

Port is een zoete wijnsoort met een alcoholgehalte dat tussen 18 en 20 procent ligt. Door zijn zoete smaak wordt het vaak geserveerd bij kaasgerechten en nagerechten. In Frankrijk en België wordt Port ook als aperitief gebruikt.

Port is ook een veel geziene smaakmaker in allerhande sausen en gerechten. Denk maar aan bv. meloen met Port en stoofpeertjes in Port.

 

De wijngaarden

De smaak van Port wordt uiteraard bepaald door de soort druiven en de grondsoort, maar van evenzoveel belang is het klimaat. De brandende hitte in de zomer en de snerpende kou in de winter zijn van grote invloed op de smaak van de wijn. Het verloop van het weer in een bepaald jaar speelt de belangrijkste rol bij het verkrijgen van een unieke kwaliteitsport, die de Vintage Portgenoemd wordt.

De Portugezen zijn lang niet de meest vooruitstrevende wijnmakers, doch hun troef is de grote verscheidenheid aan inheemse druiven van goede kwaliteit'.

Met zijn steile terraswanden vormt het Dourogebied een van de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld. Douro gebied

Slechts 26.000 hectare wijngaarden in de Dourovallei (gelegen aan de bovenloop van de rivier de Douro in het noordoosten van Portugal) mogen Ports produceren. De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld. De wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei.

Vaak worden de wijngaarden omringd door muurtjes die in totaal een lengte van 5000 kilometer beslaan. Een reden voor de Unesco om de Douro-wijnstreek in 2001 tot werelderfgoed te bestempelen.

 

De naam Port 

De naam Port is afgeleid van de havenstad Porto maar de wijn komt uit de Dourovallei.