Tol betalen: OOK in Portugal!

tol_betalenMaar laat je er niet door afschrikken!

Er is veel te doen over de tol betaling in Portugal. De tol wordt alleen geheven op de wegen bij grote steden en dan gaat het meestal om kleine bedragen.

Omdat je op vakantie bent, zul je veelal juist routes nemen waarbij je tolwegen wilt vermijden. Dat is uiteraard de manier om het meest van een land te ervaren. Anders mis je al die leuke authentieke en gezellige dorpjes!

De snelwegen zijn echter uitstekend en heerlijk rustig om op te rijden. Maar ja... eigenlijk is het doorgaans alleen wat drukker rondom de grote steden. Echt niet te vergelijken met de verkeerssituatie in Nederland!

Files zijn in het Noorden van Portugal zeker geen alledaags verschijnsel!

 

De mogelijkheden voor betaling van de elektronische tol op een rij

  1. Bij het inrijden van Portugal kun je bij speciale tolpoorten (langs de snelweg, maar ook op vele andere plaatsen) je kenteken in te geven en je credit card in te steken. Op die manier wordt alle elektronische tol die je die dag en de volgende 29 dagen moet betalen, automatisch belast op deze credit card.--> de makkelijkste methode! De kosten bij de normale tolpoortjes moet je wel gewoon betalen. Contant of met creditcard. Voor gewone vakantiegangers is dit waarschijnlijk de eenvoudigste oplossing.
  2.  Je kunt een 3-daagse prepaid kaart aanschaffen voor € 20,- en dan is alle elektronische tol ongelimiteerd betaald. De kosten bij de normale tolpoortjes moet je wel gewoon betalen. Contant of met creditcard.
  3. Je kunt via internet voor vooraf bepaalde dagen de kosten voor reizen van en naar het vliegveld regelen. De kosten bij de normale tolpoortjes moet je wel gewoon betalen. Contant of met creditcard.
  4. Er kunnen prepaid tol kaarten worden aangeschaft bij postkantoren, GALP tankstations en nog vele andere plaatsen. voorbeeld_prepaid_tolkaart_PortugalDeze kaarten worden gekoppeld aan het kenteken van de auto. Als je een kaart los koopt, kun je deze activeren door middel van een SMS. Pas wel op, want je moet wel een bevestiging SMS terug ontvangen, anders is de activering niet gelukt. De kosten bij de normale tolpoortjes moet je wel gewoon betalen. Contant of met creditcard.

 

Maar veel kan via internet worden geregeld. Zo kun je op www.portugaltolls.com (home page heeft taalkeuze) en www.ctt.pt (achter het wereldbolletje rechts boven kun je de taal kiezen)en www.tollcard.pt (rechts bovenin kun je de taal voor de site kiezen, "en" staat voor Engels) alle informatie vinden om een tolkaart aan te schaffen van verschillende waarden. De laatste site is het eenvoudigst.

Als je de instructies volgt, kun je ook je e-mail adres ingeven en je mobiele telefoonnummer. Op je e-mail adres ontvang je de rekeningen/betaalbewijzen van je aanschaf en via je telefoon wordt een SMS gestuurd als de kaart leeg dreigt te raken, zodat je op tijd een nieuwe kaart kunt aanschaffen.

Als je zeker weet dat er nog tolgeld open staat is het waarschijnlijk aan te raden om het informatienummer te bellen om na te gaan hoeveel je nog open hebt staan om zo een eventuele boete te ontlopen.

Het is nu nog zo dat als je elektronische tolpoorten passeert, zonder geldige en geactiveerde tol kaart, de tol wordt genoteerd op het kenteken van de auto, plus administratiekosten van € 2,21 per keer. Dit kan lekker oplopen, vooral als je al een paar jaar in Portugal rondrijdt.

Achterstallige tolgelden van buitenlanders worden nu geïnd

De belastingdienst van Portugal is aan een actie begonnen om de achterstallige tolgelden  van buitenlanders (van de elektronische tolpoortjes) te innen en daarvoor houden zij soms buitenlanders aan om te controleren of zij nog tolgelden open hebben staan.

Ter plaatse wordt de mogelijkheid geboden om alsnog de achterstallige tol te voldoen en men zegt dat indien je dat niet doet en de rekening later naar de eigenaar van de auto wordt gestuurd, daar een boete bovenop komt zodat het totaalbedrag tot het tienvoudige kan oplopen.